top of page

Fint omdöme på bloggen Midnatts ord

Bloggen Midnatts ord rekommenderar varmt boken Gunga åt Söder och Norr. Boken tema lyfts fram, likaså språket och ordet inlighet:

Då har vi alltså kommit fram till tredje delen om Aina och här skildras ett tema som verkligen är högaktuellt med sagoelement. Och återigen är det välskrivet och väl avvägt mellan det realistiska och fantasyinslagen. I tredje boken om Aina så står vi inför något riktigt mörkt och otäckt nämligen upptäckten att det finns vissa som inte anser att alla är lika värda. Där vissa ska sorteras bort för att de inte passar in och där resten hålls i schack med total kontroll. I mitt vuxna huvud far många tankar när jag läser boken, glimtar av Hitler och förintelseläger far förbi, de många båtarna över Medelhavet och de många, alltför många, människorna som drunknat i sin förtvivlan över ett tryggt och säkert liv, de homofobiska attackerna och många andra vuxna tankar. Men jag tycker att Anna-Klara Mehlich lyckas lyfta fram dessa ämnen på ett sätt som är väl anpassat för de yngre läsarna som boken riktar sig till. Det är viktigt tycker jag att det kommer böcker med dessa allvarligare teman och det är riktigt bra att det tom med finns lärarhandledning på förlagets hemsida ( det finns en till varje del i serien). Gunga åt Söder och Norr är en skrämmande berättelse men samtidigt också väldigt vacker. Sagoskimrande blandas det mörka och det ljusa. Där återigen vänskapen står i fokus och om hur mycket man kan åstadkomma tillsammans. Men också om hur en enda liten människa vågar höja rösten kan det göra att många fler också höjer rösten. Teman som mångfald och allas lika värden samt om hur viktigt det är att behandla andra väl oavsett var de kommer ifrån, hur de ser ut eller vad de tror på är viktiga ämnen som lyfts fram i boken. Samtidigt så tas då också främlingsfientlighet och fördomar på ett väldigt fint och bra sätt. Återigen slås jag av de fina karaktärerna och de välgjorda miljöerna och hur lättläst boken är på ett riktigt bra sätt. Gunga åt Söder och Norr är en välskriven spännande berättelse som jag varmt kan rekommendera.

Något som jag funderar den del på innan jag läste boken var själva titeln och då framförallt ordet Inligheten. Ett ord jag aldrig hört och som jag inte hittade någon information om. Men efter att ha läst en bit in i boken så får jag min förklaring och det är bara så klockrent. Inligheten är ett ord jag kommer använda mig av i framtiden.

Läs hela blogginlägget här

OM GUNGA ÅT SÖDER OCH NORR
KÖP BOKEN
TILL PRESSMEDDELANDET

Läs pressmeddelandet om boken Gunga åt Söder och Norr - Inlighetens kamp

Ny fantasyroman med toleranstema för bokslukaren

FÖRFATTAREN
ANNA-KLARA MEHLICH
MISSA INTE!
bottom of page